Vendée Globe
Zo’n vijfenzeventig dagen alleen op zee zonder enig comfort, op de modernste racejachten van deze tijd. In competitie met ‘s werelds beste solo oceaanzeilers en de elementen trotserend. Immens hoge golven, razende stormen, bloedhete windstiltes en glaciale temperaturen. Tegenslag door materiaalpech of lichamelijk letsel. Euforie om ingelopen zeemijlen. In de Vendée Globe sta je overal alleen voor en dat zo’n 44.997,2 km lang (24.296 mijl).
Dit is de meest prestigieuze non-stop solo zeilrace van de wereld. En dat zonder enige assistentie. De Olympische Spelen van het solo oceaanzeilen. Door de serieuze beproeving van het individuele uithoudingsvermogen, wordt de race door veel zeilers gezien als ‘de Everest van de zeeën’.
Vendée Globe
De non-stop solo zeilwedstrijd.
Sinds 1989 wagen de dapperste zeilers zich aan dit, ogenschijnlijk, onmogelijke avontuur. De regels waren simpel, rond de wereld zeilen, zonder tussenstop én zonder assistentie.
Titouan Lamazou was de eerste winnaar van de Vendée Globe met een eindtijd van 109 dagen 8 uur 48 minuten. De snelste tijd waarin de Vendée Globe ooit is afgelegd was in de 2016/2017, door Armel Le Cléac’h. Hij legde de race af in 74 dagen 3 uur 36 minuten. In 2020 is de Vendée Globe gewonnen door Yannick Bestaven, hij legde de race af in 80 dagen 3 uur 44 minuten. Niet de snelste tijd ooit, maar een schitterende prestatie!
Vendée Globe is niet alleen een wedstrijd waar elke zeilliefhebber zijn hart aan ophaalt, maar ook een iconisch sportevenement van internationale allure en dat wereldwijde grote aandacht genereert.
Virtuoze innovatie
Omdat de IMOCA-open 60, een open klasse is, is er veel ruimte voor innovatie. Mark heeft in het verleden al een eigen roeiboot gebouwd, omdat hij veel verbeterpunten zag in het ontwerp waar hij zijn eerste wereldrecord oceaanroeien (solo) mee op zijn naam heeft gezet. De boot moest lichter, sneller en er moest meer comfort aan boord. Dit waren in zijn ogen key elementen, wat de winstkansen bij een volgende race- deelname zouden vergroten. En met succes! Wederom haalde hij een wereldrecord en werd daarbij ‘overall winner’, dit keer in het pairs segment.
Het plan
Het perfecte team
Mark denkt in mogelijkheden en kijkt waar hij het verschil kan maken. Hij is innovatief op het gebied van ontwikkelen, zowel op persoonlijk vlak als in de bouw van zijn nieuwe IMOCA 60. Samen met Paul Dijkstra (bouwer) en Juan Kouyoumdjian (architect) vormt hij het perfecte team, om een zo sterk, snel en optimaal mogelijk presterende boot te ontwerpen.
Hiernaast zijn er nog een aantal top oceaanzeilers bij het proces betrokken, waardoor er de juiste kennis aanwezig is wat direct toegepast wordt in deze superboot.
Media, Fans en Bereik van de Vendée Globe
Er is veel mondiale interesse voor de zeilwedstrijd. Dit is terug te zien aan de laatste editie van de Vendée Globe:
- Een recordaantal bezoekers op de website: 11 miljoen
- De fan community verdubbelde ten opzichte van de editie ervoor: 985 000 fans
- Uitzonderlijke pers impact: 243 900 artikelen wereldwijd, een advertentiewaarde van Euro 373 miljoen en er zijn 6 biljoen contactmomenten gerealiseerd.
- Historische TV-verslaggevingen: 2345 uitgezonden uren in 190 gebieden op 129 zenders
Dit zal de komende jaren naar verwachting alleen maar toenemen.
De snelste winnaar ooit
Als het aan Mark Slats ligt, gaat hij in de Vendée Globe 2028 geschiedenis schrijven door als eerste niet-Franse zeiler de winst te pakken. Hij wil niet alleen winnen, maar hij hoopt ook de snelste tijd ooit neer te zetten.
Start
LES SABLES D’OLONNE
Duur
80 – 110 DAGEN
Aankomst
JANUARI 2029
Afstand
44.500 KM
World motivator
’Overal inspireer ik mensen om het anders te doen,
om dingen te ondernemen, zelfs mensen die ziek zijn.’
Mark Slats is het nieuwste voorbeeld in de lijn van ‘World motivators’.
Hij staat in de traditie van ontdekkers, avonturiers en vernieuwers zoals James Cook, Ferdinand Magelhaen, Thor Heyerdahl, Charles Lindbergh, Joeri Gagarin en André Kuijper.
Mark Slats verdient zijn plaats tussen deze namen in: avontuur, innovatie en duurzaamheid.
Mark Slats heeft zich de laatste jaren ontwikkeld tot een echte motivator. Met zijn quote ‘be comfortable outside your comfortzone’, heeft hij menigeen ervan weten te overtuigen, dat er zo veel meer uit het leven te halen is. Durf die stap te nemen, ga die uitdaging aan met jezelf en ook al lukt het niet meteen, geef niet op! Zet die stip op de horizon en werk ernaar toe. Leer ‘oke’ te zijn in situaties die je spannend vindt. Zie het als een uitdaging, een avontuur! En geniet van alle nieuwe dingen die je meemaakt onderweg.
GA JE MEE?
Het avontuur begint hier.
Waar staat jouw merk voor?
Avontuur, innovatie of duurzaamheid